Eesti gastronoomiamaastik on viimastel aastatel teinud läbi märkimisväärse arengu, mis on pälvinud tähelepanu ka rahvusvaheliselt. Michelini tärniga restoranid Eestis on võrdlemisi uus termin, kuid just Tallinnast leiab mitu söögikohta, mis on saanud tunnustuse sellest üle maailma kõrgelt hinnatud teejuhist. Michelini eripära seisneb rangetes hindamiskriteeriumides, mis puudutavad nii toidu kvaliteeti, kokkade loovust kui ka teenindust ja restoranide üldist õhustikku.
Michelini restoranigiid on üle maailma tunnustatud gurmeeline teejuht, mis loodi juba rohkem kui sajand tagasi ning mille järgi ka praegusel ajal mitmed toitu nautivad turistid oma reise planeerivad.
Eesti oli Balti riikidest esimene riik, mis pääses Michelini restoranide nimistusse ning 2024.aastal sai üle Eesti tunnustuse suisa 35 restorani. Kõik tunnustused jagunevad nelja kategooria vahel: kõige kõrgem tunnustus tähendab Michelini tärni, Bib Gourmand ehk hea hinna ja kvaliteedi suhtega söögikoht, roheline tärn ehk jätkusuutlikkuse tunnustus ning üldine tunnustus.Esimesed Michelini restoranid Tallinnas said ära märgitud 2022. aastal justkui kinnituseks sellele, et Eesti pealinnas tegutsevad kokad on võimelised pakkuma maailmatasemel maitseelamusi. 2024.aasta parimad restoranid Tallinnas ehk tärniga hinnatud kõrgeima klassi Michelini restoranid Tallinnas on 180° by Matthias Diether, mis säilitas oma kaks Michelini tärni ning NOA Chef’s Hall restorani hinnati taas ühe Michelini tärni vääriliseks. Need kaks on ka ainsad Michelini tärniga restoranid Eestis.
Lisaks tärnidele on Michelini giid tunnustanud ka mitmeid teisi pealinna toidukohti erinevate kategooriatega, näiteks Bib Gourmand’iga. Eesti parimad Bib Gourmand restoranid on näiteks mereäärsed restoranid Tallinnas nagu Restoran NOA ja Restoran Tuljak, samuti sai sama tunnustuse hubane restoran Tallinnas, Kadriorus asuv Mantel ja Korsten.
Rohelise Michelini tärniga tunnustati restoranid Tallinnas, mille kogu kontseptsioon ning pühendumine on jätkusuutlik. 2024.aastal säilitasid selle tunnustuse ka varasematel aastatel äramärkimist saanud Fotografiska ja restoran Soo.
See näitab, et Tallinn on jõudnud kindlalt rahvusvahelisele kulinaaria kaardile, olles atraktiivne sihtkoht nii kohalikele toiduentusiastidele kui ka gastronoomilist reisi planeerivatele turistidele.
Üha rohkem inimesi nii Eestist kui ka välismaalt soovibki just neid kohti külastada, et saada osa maailma tipptasemel gastronoomiast otse Tallinnas. Seega, kui sind huvitavad Michelini tärniga restoranid Eestis, tasub kindlasti sammud seada Eesti pealinna, mis peidab endas tõelisi gurmeepärleid.